Informacije

01. siječanja 1970

Okruženje u jaslicama

Svaki program rada bio u vrtićkoj ili u jasličkoj skupini zadovoljava poticanje socioemocionalnog, spoznajnog, tjelesnog i razvoj komunikacije.

Naše zajedničko djelovanje u jasličkoj skupini bilo je usmjereno na stvaranju bogatog poticajnog okruženja. U stvaranju poticajnog materijalnog okruženja vodili smo se interesom i razvojnim potrebama djeteta za koje smo nastojali osigurati:

  • Prostorno okruženje koje je ugodno i što više nalik na obiteljski dom
  • Raznovrsne centre igara koje dijete potiču na stvaranje, izražavanje, otkrivanje, rješavanje problema…
  • Raznovrsnost, mnogobrojnost i dostupnost materijala koji zadovoljavaju različite interese i različite razvojne sposobnosti djeteta.
  • Svakom djetetu dajemo priliku da doživi uspjeh,
  • Potičemo na raznovrsne aktivnosti, bilo da voli samostalno istraživati ili biti dio male grupe, uči ga se suradnji bilo u timu ili s drugom djecom kroz ( dramske igrame,male igre pričanja priče, pjesmom, plesom….).

Težimo da soba dnevnog boravka služi primjerenom okruženju za učenje. Prostor sobe održavamo urednim takav prostor omogućuje djeci nesmetano kretanje u različitim centrima aktivnosti. Materijali za igru i učenje mogu odabrati sami, privlačni su, mogu ih sami uzeti i vratiti na svoje mjesto.

Takvo okruženje svakom djetetu pruža dobrodošlicu, želimo da dijete bude sretno i da ima odnos sigurne privrženosti s odgajateljem. Djeca se osjećaju sigurna, imaju osjećaj pripadanja.