Novosti

29. siječnja 2024

Upisi u 1. razred osnovne škole za školsku godinu 2024./2025. – info za roditelje školskih obveznika

Poštovani roditelji,

Ove godine upisi za 1. razred odvijaju se kroz Nacionalni informacijski sustav preko usluge e-Građani. Prijave za upise u osnovne škole su od 22.veljače 2024. do 31.03.2024., kada će roditelji moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred osnovne škole preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/.
U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl. Također, ako imaju razloga za to, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području. Odluku o upisu učenika u osnovnu školu kojoj ne pripada prema upisnom području donosi Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije. Roditelj se mora javiti putem e-maila isključivo na e-mail adresu: ana.posavec-sostaric@smz.hr s podacima: ime i prezime djeteta, OIB, datum rođenja, ime oca i majke, adresa prebivališta, navesti školu kojoj dijete pripada prema upisnom području i školu koju dijete želi upisati.
Prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama će biti otvorene ranije, od 1. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine.
Uz prijavu za redovne upise u 1. razred osnovne škole, u istom periodu roditelji će moći podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis, kao i za privremeno oslobađanje od upisa u 1. razred.
Obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.
Za sve ostale informacije, termine testiranja u školi, liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga potrebno je pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.

(informacije sa županijskog informatora SMŽ)