Projekti i aktivnosti

Erasmus+ projektni sastanak u Mađarskoj

Drugi u nizu projektnih sastanaka partnera u Erasmus+ projektu „The Tower of Expectations“ održan je u mjestu Kiskunfélegyháza, u Mađarskoj, u periodu od 25. do 29. ožujka 2019. U mobilnosti su sudjelovale sve škole partneri, s tim da su na ovaj sastanak doputovali predstavnici škola partnera i učenici (izuzev iz Turske i Hrvatske, jer su vrtići). Djeca su bila smještena u obiteljima učenika iz mađarske škole te su sudjelovala u programskim aktivnostima zajedno s odraslima.

Dok je u Hrvatskoj tema susreta bila „znanost i izumitelji“, u Mađarskoj je bila „glazba i ples“. Sudionici su predstavili svoje tradicionalne nošnje, plesove, pjesme i glazbu. Hrvatska je bila jedina zemlja partner koja je donijela originalnu hrvatsku narodnu nošnju iz Posavine.

Posjetili smo vrtić i školu partnera domaćina (waldorfskog usmjerenja), te se upoznali sa sličnostima i razlikama provedbe odgojno-obrazovnog programa, prostorno-materijalnog uređenja, oblika suradnje s roditeljima i čimbenicima iz lokalne zajednice, te nekim specifičnostima waldorfske škole.

Dio programa bile su radionice za djecu i odrasle gdje su se oslikavale majice cvjetnim uzorcima svake zemlje partnera, rezbarenje drveta, izrada nakita i druge aktivnosti unutar škole. Za upoznavanje s kulturnim i povijesnim naslijeđem Mađarske, imali smo organizirani obilazak tri grada (Kiskunfélegyháza, Szeged i Budimpešta). Ujedno smo posjetili veliku mađarsku farmu, gdje smo se upoznali s načinom života na farmi, krajobrazom karakterističnim za taj dio Europe te isprobali i neke mađarske običaje (jahanje na konjima, streličarstvo). S ciljem upoznavanja mađarske tradicije, posjetili smo i veliku čardu, gdje su djeca i odrasli sudjelovali u tradicionalnim igrama koje su se nekad igrale, a i dan-danas su popularne. U okviru organiziranih aktivnosti, izgubili smo se i našli izlaz u trećem najvećem labirintu na svijetu, posjetili poznatu mađarsku Pustu i povijesni muzej, dok su djeca posebno izrađivala predmete od kože.

Završna aktivnost, u skladu s temom ove projektne mobilnosti, bile su plesne izvedbe djece sudionika te učenje tradicionalnih mađarskih plesova.

Sljedeća mobilnost je u Češkoj, na temu „arhitektura i arhitekti“, te se u našem vrtiću već provode aktivnosti vezane uz tu temu.