Novosti

27. travnja 2015

Projekt “Izjednači” u Sisačko-moslavačkoj županiji

Dana 27.travnja 2015. u objektu Različak Dječjeg vrtića Sisak Stari predstavljen je projekt “Izjednači” kojeg u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom provode Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, gdje su uz predstavnika HURID-a, predsjednicu prof. dr. sc. Martu Ljubešić i Melani Marković, programskog asistenta u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku kao predstavnika UNICEF-a, nazočili i župan Ivo Žinić te ključne osobe u provedbi projekta iz Sisačko-moslavačke županije, dr. Suzana Fabijanić, koordinatorica projekta za SMŽ i Darko Srbljanin, pročelnik UO za zdravstvo. Uvodni dio predstavljanja projekta moderirao je Stjepko Zelić, stručni savjetnik za odnose s javnošću.

“Za naziv projekta odabrali smo sportski termin ‘Izjednači!’ jer smo dio UNICEF-ovog programa potpore ranom razvoju ‘Igraj za naše boje’ koji okuplja sve članove zajednice kojima je stalo da svako dijete dobije priliku ispuniti svoje potencijale i životne snove. I djeca s razvojnim rizicima i teškoćama su prije svega djeca.  Svi mi nosimo odgovornost da izjednačimo pravo pristupa uslugama koje trebaju njima i obiteljima koje o njima brinu, kako bi mogli sudjelovati u aktivnostima zajednice, igrati se i učiti uz svoje vršnjake” –  izjavila je prof.dr.sc. Marta Ljubešić, predsjednica HURID-a .

Rana intervencija ima u svom središtu dijete s razvojnim rizicima ili teškoćama i njegovu obitelj, a stručnjaci su tim koji ih okružuje i djeluje ne samo rano i stručno, već i vrlo koordinirano.

Nakon uvodnog dijela o ranoj intervenciji, sudionici su sudjelovali na edukativnim radionicama ovisno o svojoj ulozi u sustavu (donositelji odluka/ suradnici), te su bili zastupljeni roditelji, zaposleni u obrazovanju, zaposleni u nevladinim udrugama, zaposleni u sustavu socijalne skrbi i zaposleni u sustavu zdravstva. Cilj same edukacije bio je u edukaciju o obitelji usmjerenom pristupu uključiti dvadesetak stručnjaka iz različitih sektora, kao i malu skupinu donositelja odluka da se osnaže za širenje usluga utemeljenih na suvremenom konceptu rane intervencije u svojoj županiji.

Projekt ‘Izjednači’ provodi se s ciljem unaprjeđenja sustava podrške djeci s teškoćama u razvoju od najranije dobi, a osim u Sisačko-moslavačkoj, provodi se i u Šibensko-kninskoj, te Vukovarsko-srijemskoj županiji.