Novosti

23. veljače 2016

20 godina eko djece u našem vrtiću

Razvijajući kulturu naše ustanove i razmišljajući kako biti inovativni, a pri tome učinkoviti u odgojno – obrazovnom radu, prije dvadeset godina pojavila se izuzetno humanistička ideja ekološkog djelovanja u našem vrtiću. Nismo ni slutili dokle će nas ta ideja odvesti i u kojim sve smjerovima, ali vođeni humanističkim principima odgoja i obrazovanja za dječji razvoj, pomislili smo zašto ne….pa djeca su izvor znanja i iznenađenja za nas odrasle…oni to sigurno mogu.
Tako se jedna divna ideja o ekologiji u vrtiću počela polako, ali sigurno razvijati u našem vrtiću, te nas dovela do neslućenih postignuća u radu s djecom i njihovim roditeljima i naravno priznanja za primjenu ove metode u predškolskom odgoju i obrazovanju. Bili smo zaista hrabar vrtić, jer u razdoblju brojnih promjena koje su nas okruživale pokazali smo veliko povjerenje prema djeci i njihovim mogućnostima. To nas je svrstalo među prve vrtiće u Republici Hrvatskoj koji su u svoj odgojno – obrazvoni rad uveli ekologiju i razvoj ekološke svijesti.
Ideja koja nas je vodila od samog početka bila je razviti svijest kod djece o potrebi očuvanja okoliša u kojem rastu i žive. Iz te ideje razvili su se brojni projekti kroz koje smo radili s djecom, te stvarali partnerski odnos s njihovim roditeljima, ali i s drugim čimbenicima uže i šire zajednice. Našim projektima na temu ekologije postigli smo neočekivane ciljeve, a to su dobrobit ovakvog rada za djecu, buđenje svijesti o ekologiji u našoj zajednici, ali i predstavljanje našeg rada izvan okvira vrtića, grada, županije, ali i naše domovine.
Ideja nam je bila sva postignuća na području održivog razvoja u odgojno – obrazovnom radu Dječjeg vrtića Sisak Stari prikazati u eko monografiji kojom ćemo budućim naraštajima djece ostaviti u nasljedstvo plemeniti cilj i ideju održivog življenja od najranijih godina života.
Svojim trudom i radom ovu ideju smo uspjeli ostvariti, te smo večeras svečano i s ponosom po prvi put predstavili našu eko monografiju „20 godina eko djece u Dječjem vrtiću Sisak Stari“.