Novosti

17. studenoga 2023

17.11. Svjetski dan prijevremeno rođene djece

Svjetski dan prijevremeno rođene djece obilježava se 17. studenog. U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmero djece svakoga dana. Budući da se rađaju prijevremeno, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.
Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” koji u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoji se u što većoj mjeri javnost informirati o ovoj temi.
Iz tog razloga se 17. studenog diljem svijeta organiziraju aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu.
Naš vrtić je također obilježio Svjetski dan prijevremeno rođene djece na način da se osvijetlilo pročelje objekta Različak ljubičastom bojom, kao matičnog objekta DV Sisak Stari, te i na taj način pružilo podršku prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima!

Djeca i djelatnici DV Sisak Stari